VIRUSNI PERITONITIS MAČAKA

Virusni peritonitis mačaka (FIP)

Virusni peritonitis je ozbiljna i najčešće fatalna bolest mačaka uzrokovana korona virusom. Bolest je široko rasprostranjena u svetu. Veliki broj mačaka dolazi u kontakt sa ovim virusom i može biti zaraženo, samo mali broj će razviti ozbiljnu kliničku sliku. Još uvek se ne zna tačan razlog zbog čega je to tako, ali se veruje da su uzroci mutacija unutar virusa i neodgovarajući imuni odgovor pojedinačnog organizma. 

Najčešće oboljevaju mačke starosti između 6 meseci i 2 godine. Mačići koji odrastaju u sredini gde postoji ovaj virus imaju velike šanse da obole, a zaraze se preko majke ili drugih nosioca virusa nakon što navrše 5-6 nedelja kada gube majčin imunitet.

Obolele mačke izlučuju virus fecesom, a bolest se prenosi preko zajedničkih posuda za pesak, činija za hranu/vodu, međusobnim čišćenjem. Osim oralnog puta, moguć je prenos virusa i inhalacijom ali veoma retko.

Postoje dve forme bolesti: vlažna i suva.

Vlažna forma se odlikuje nakupljanjem tečnosti u abdomenu i grudnom košu, dok se suva forma odlikuje infiltracijom inflamatornih ćelija u jetri, bubrezima, očima i mozgu.

Simptomi korona virusne infekcije uključuju: dijareju, povraćanje, sporo napredovanje, gubitak težine, respiratorni znaci. Ovaj stadijum bolesti može trajati od nekoliko dana do nekoliko meseci u zavisnosti od ozbiljnosti bolesti. Period od nastanka infekcije do mutacije virusa je različit. Sa početka, neke mačke mogu biti sasvim normalne sa normalnim apetitom dok druge mogu biti neraspoložene, slabog apetita, sa groznicom pa i žuticom. 

Simptomi peritonitisa:

   • - progresivna distenzija abdomena usled nakupljanja tečnosti
   • - kašalj i otežano disanje
   • - groznica koja traje 2-5 nedelja
   • - gubitak težine
   • - depresija
   • - poremaćija oka i nervnog sistema
   • - oko 50% mačaka ima znake oboljenja jetre, bubrega, slezine, pankreasa

Bolest se dijagnostikuje na osnovu istorije bolesti, kliničkih znaka i laboratorijskih analiza. Suvi tip je mnogo veći izazov po pitanju dijagnostike, ponekad je neophodna upotreba ultrazvuka i biopsije.

Specifična terapija ne postoji. 95% mačaka sa dijagnostikovanim infektivnim peritonitisom ugine. Terapija se svodi na ublažavanje simptoma i olakšavanje bolova u cilju poboljšanja kvaliteta života. Najviše šansi za dugim životom imaju mačke koje su u dobroj fizičkoj kondiciji, i dalje imaju očuvan apetit, nemaju neuroloških simptoma i nemaju propratnih bolesti kao što su mačija leukemija i mačija sida. Ukoliko nakon tri dana od početka terapije nema poboljšanja, savetuje se eutanazija.

Adekvatna preventiva u smislu uspešne vakcinacije ne postoji. Vakcina protiv zarazng peritonitisa se proizvodi ali ne postoji adekvatan plan vakcinacije. Većina mačaka je nekad u toku svog života bila u kontaktu sa virusom koji postoji u organizmu pa vakcina neće sprečiti nastanak infekcije. Takođe, vakcina je registrovana za mačiće starosti od 16 nedelja, što je prekasno jer mačići do tada već mogu biti zaraženi.

Renata Jelić DVM

Veterinarska ordinacija Darvin


VETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.