vakcinacija protiv besnila i obeležavanje životinja


Vakcinacija protiv besnila za pse i mačke je obavezna po zakonu i mora se obavljati jednom godišnje, osim za pse koji se vode u lov koji su obavezni da se vakcinišu dva puta godišnje.


Zakon propisuje korišćenje mrtve vakcine koja stvara solidan imunitet bez ikakavih propratnih reakcija. Prva vakcina protiv besnila može se dati već sa 3 meseca starosti ali program vakcinacije protiv zaraznih bolesti obično ostavlja ovu vakcinu za četvrti mesec.


Pored vakcine protiv besnila, zakon propisuje i obeležavanje životinja mikročipom. Svaki vlasnik je dužan da psa/mačku obeleži mikročipom već sa 6 nedelja starosti, tj. pri napuštanju legla, iako mnogi vlasnici iz praktičnih razloga ovu proceduru odgode i urade je zajedno sa prvom vakcinom protiv besnila. Mikročipovanje se sprovodi tako što se uz pomoć specijalnog "šprica i igle" mikročip utiskuje pod kožu sa leve strane vrata životinje.
Očitavanjem mikročipa dobija se jedinstveni petnaestocifreni broj koji je vezan za podatke psa i podatke vlasnika u nacionalnoj bazi. U slučaju da vaš ljubimac odluta od vas i izgubi se, očitavanjem čipa pronalazimo vaše podatke u bazi i možemo da vas kontaktiramo. Zbog toga je izuzetno važno da svaku promenu telefona i adrese javite kako bismo mogli ažurirati podatke u bazi.

Pored toga što je zakonom propisano, mikročip i redovna vakcina protiv besnila je neophodna kako biste, ako želite, putovali sa vašim ljubimcem van zemlje. O proceduri i potrebnoj dokumentaciji za putovanje van zemlje možete više pročitati OVDE.

Priče koje kruže da će pas ostali mali i da neće dostići svoj pun potencijal su apsolutno netačne i predstavljaju samo još jednu zabludu sa kojom se borimo svakoga dana.

Novi Sad je na području koje je često ugroženo besnilom i to je još jedan razlog da obavezno vakcinišete svog psa i tako sebe i svog ljubimca poštedite komplikacija koje donosi izbegavanje vakcinacije.


Sem pasa i mačaka, protiv besnila vakcinišemo i feretke (lasice). Uz to, vršimo i obeležavanje papagaja, zmija, kunića i drugih životinja.

Za odgajivače i legla imamo posebne pogodnosti.


VETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.