suzenje očiju kod kunića

Relativno često se srećemo da problemom pojačanog suzenja očiju kod kunića.  Vlasnici u velikom broju slučajeva isprobaju razne vrste kapi ili masti pre nego što odluče da odvedu svog ljubimca kod veterinara na pregled.
Kod zdravog oka suze imaju zaštitnu ulogu i kontinuirano vlaže površinu oka i na taj način spiraju nečistoće a suze se odvode nazolakrimalnim kanalom (suzni kanal). Početak suznog kanala je u uglu oka bliže nosu a kraj u nosnoj šupljini.
Iako preterano nakupljanje suza u okolini oka nije nešto što će ugroziti život Vašeg ljubimca, mokro krzno oko očiju može da bude odlično za razmnožavanje bakterija što u kasnijem toku može da dovede do infekcije, gubitka krzna i nelagodnosti kod kunića.
S obzirom na to da su uzroci veoma različiti jako je važno da konsultujete veterinara koji ima iskustva u radu sa kunićima kako bi se postavila tačna dijagnoza i odredila prava terapija.
Koji su uzroci:
1. najčešći uzrok je obstrukcija suznog kanala odn. ometanje u odvođenju suza. Do ovoga dolazi iz više razloga a neki od njih su recimo pritisak na suzni kanal npr. promenama na korenu zuba ili promenama okolnog tkiva usled infekcije ili tumora, bolesti samog suznog kanala (inflamacije i infekcije), neurološka oboljenja
2. stanja koja dovode do povećane produkcije suza, najčešće povrede oka ili različite promene u izgledu ili funkciji kapaka
3. Konjuktivitis odn. upala sluzokože oka i trećeg očnog kapka
4. Glaukom koji predstavlja povećanje pritiska unutar oka i iako se retko dešava kod kunića može naravno biti jedan od uzroka
Dijagnoza se postavlja detaljnim pregledom, brisom i razliitim testovima.
Terapija dosta zavisi od primarnog uzroka i često obuhvata primenu lokalnih ili sistemskih antibiotika i antiinflamatornih lekova kao i ispiranje suznog kanala.
Nažalost u nekom broju slučajeva nije moguće pronaći trajno rešenje pa je neophodna doživotna nega u smislu održavanja tog predela ispiranjem blagim antisepticima, uklanjanje suza i krmelja.

 
 
DVM Ivana Jovandin
Veterinarska ordinacija Darvin
Novi Sad


VETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.