ŠTENEĆAK

Štenećak je ozbiljno zarazno virusno oboljenje pasa za koje ne postoji lek. Iako mu ime sugeriše da oboljevaju samo štenci, to zapravo nije tačno. Stariji nevakcinisani psi su podjednako u riziku da obole kao i štenci.

Virus se prenosi vazduhom, direktnim kontaktom i kontaktom preko predmeta i sredine koji su bili u dodiru sa zaraženom životinjom. Replikacija virusa se odvija u tonzilama (krajnicima), a  odatle se nakon nedelju dana širi na respiratorni, urogenitalni, gastrointestinalni i nervni sistem.

Simptomi

Inicijalno, glavni simptom je visoka temperatura, gubitak apetita, malaksalost, konjuktivitis i iscedak iz nosa. Moguća je pojava proliva, povraćanja i učestalog kašlja.

U kasnijem stadijumu bolesti, kako se virus širi na nervni sistem, počinju neurološki simptomi poput trzaja mišića, epileptičnih napada i paralize.

U nekim slučajevima se javlja zadebljanje jastučića šapa.

Dijagnostika

U cilju dijagnostike neophodno je uraditi osnovnu krvnu sliku i serološku dijagnostiku. Postoje komercijalni brzi testovi koji se mogu raditi u samoj ambulanti ili se krv šalje u veterinarsku laboratoriju. Mana seroloških testova je u tome što oni detektuju antitela na virus ali ne mogu razlikovati vakcinalna od infektivnih antitela. Uz sve navedeno, nekad je potrebno uraditi i RTG snimak grudnog koša kako bi se potvrdila ili isključila pneumonija.

TERAPIJA

Na žalost, lek za štenećak ne postoji. Terapija se svodi na ublažavanje simptoma bolesti. Pa će se, prema individualnim potrebama životinje, Vaš veterinar odlučiti za antibiotsku terapiju, terapiju tečnostima, inhalaciju/lokalnu terapiju rinitisa i konjuktivitisa, terapiju neuroloških simptoma....

Ne postoji dokazana efikasnost antiviralnih lekova.

Procenat preživljavanja zavisi od soja virusa koji je prisutan i imuniteta samog psa. Potpuni oporavak je moguć, ali treba imati na umu da se neurološki simptomi mogu javiti i nakon nekoliko meseci.

Psi koji su preboleli štenećak nisu nosioci niti izlučuju virus.


PREVENTIVA

JEDINA PREVENTIVA JE REDOVNA VAKCINACIJA I IZOLACIJA NEVAKCINISANIH PASA

Renata Čolić, DVM
Veterinarska ordinacija DarvinVETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.