srčani crvSrčani crv je problem koji je ranije vezivan za mediteran i neposrednu okolinu ali slučajevi iz prakse kao i dve studije izvršene u predhodnoj deceniji potvrđuju da je ovo oboljenje uveliko prisutno na našim prostorima. Posebno velik broj zaraženih jedinki je među psima koji žive na obalama reka i među lovačkim psima.

Ovo je bolest koju prenose komarci tokom sezone

Samo ime srčani crv (Dirofilaria immitis) možda i nije najbolje izabrano jer se ovi crvi na početku smeštaju u veće krvne sudove pluća a tek kasnije kada ih ima u većem broju se sele u srce. Ženke ovog parazita u krv domaćina oslobađaju svoje "mladunce" koji se zovi mikrofilarije (mikroskopske larvice). Komarac, kada sisa krv, unese u svoje telo ove larvice i nakon prosečno 14 dana u komarcu sazrevaju infektivne larvice kojima komarac pri novom hranjenju inficira drugog psa. U novom domaćinu, ove larvice sazrevaju, rastu, kreću se prema plućima, i nakon 6-7 meseci postaju odrasli, polno zreli paraziti. Tako se krug zatvara. Dakle, ova bolest ne može da se prenese nikako drugačije nego ubodom komarca (ne može hranom, vodom, ujedom, transfuzijom itd), i protekne dugo vremena nakon infekcije dok se paraziti nastane u arterije pluća i odrastu. U područjima gde ima puno komaraca i pasa koji stalno borave napolju postoje idealni uslovi za prenošenje ove bolesti.

Infekcija je dugo vremena neprimetna

Infekcija je mesecima pa i godinama neprimetna, protiče bez ikakvih simptoma. Prvi simptomi koji se javljaju jesu simptomi disajnih oragana – kašalj, zamor (čak i nesvestice), gubitak kondicije. I pored toga što u prvo vreme nema izrazitih simptoma, bolest ne miruje. Razvijaju se hronične promene na plućima koje dovode do tzv. plućne hipertenzije koja tokom vremena oslabi srce, a ako ima puno crva u plućnim arterijama, oni mogu "krenuti" prema desnoj komori i tako dovesti do naglog zastoja funkcije srca.

Dijagnoza se postavlja posebnim testovima iz krvi

Veoma je važno da se dijagnoza postavi što ranije jer masivnost invazije direktno utiče na prognozu. Ukoliko se testovima iz krvi utvrdi da parazita ima, sledeći korak je utvrđivanje jačina invazije tj. da li već ima crva i u srcu i u kojoj meri je promenjen plućni parenhim. U tu svrhu radi se RTG snimak pluća i ultrazvučni pregled srca.

Bolje sprečiti nego lečiti

ne postoji dovoljan broj puta da se ovo ponovi. 1.5-2 meseca nakon što komarac ubaci larve u krvotok postoji šansa da se daju preventivna sredstva koja će ih eliminisati iz krvi i na taj način sprečiti da se nasele u veće krvne sudove. Takođe se preporučuje upotreba preparata koji deluju odbojno na komarce. Kod nas sezona komaraca počinje u maju i traje do novembra. To je vreme kada treba raditi preventivu.

Imajte na umu je je Srbija zemlja koja ima klimu koja pogoduje širenju ove bolesti i samo jasna svest da su nam psi i mačke ugroženi može dovesti do adekvatne zaštite.

Ukoliko je Vaš  ljubimac stariji, trebalo bi uraditi test da vidimo da slučajno nema zaraze.

Budite odgovoran  vlasnik, zaštitite svog ljubimca.VETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.