respiratorni kompleks mačaka

Kompleks respiratornih bolesti mačaka

Ovaj kompleks predstavlja skup mikroorganizama koji pojedinačno ili u kombinaciji mogu dovesti do nastanka infekcije koja se karakteriše upalom sluzokože nosa i sinusa, konjuktiva, stomatitisom, iscetkom iz nosa i očiju.

Najčešći virusi, izazivači kompleksa respiratornih bolesti kod mačaka, su mačiji herpes virus tip 1 i kalici virus. Pored njih, ovaj kompleks mogu izazvati i mikoplazma, hlamidija, virus infektivnog peritonitisa i neki reovirusi.

Herpes virus i kalici virus se prenose kapljično, direktnim kontaktom i kohabitacijom. Virus ostaje trajno u organizmu i pri padu imuniteta (u stanjima stresa, druge bolesti itd.) može da se klinički manifestuje. Prebolele mačke virus izlučuju i do nekoliko meseci.

Mačiji rinotraheitis - Herpes virus tip 1

Bolest se karakteriše groznicom, čestim kijanjem, rinitisom, konjuktivitisom. U početku se javlja bistar iscedak iz očiju koji ubrzo prelazi u gust, gnojan iscedak. U tom stadijumu, gubitak apetita i neveselost su evidentni. Kod ozbiljnijih slučajeva mogu nastati oštećenja na rožnjačama i stomatitis. Blaži slučajevi prođu za 5-10 dana, dok ozbiljniji mogu trajati i do 6 nedelja. Prognoza je u većini slučajeva dobra, osim kod veoma mladih mačića i starijih mačaka kod kojih lako nastanu sekundarne bakterijske infekcije koje dodatno komplikuju stanje.

Mačiji kalici virus

Ovaj virus ima nekoliko sojeva. Neki sojevi izazivaju blage infekcije gornjih disajnih puteva, drugi izazivaju nastanak ranica na jeziku i upalu desni, dok postoje i sojevi koji dovode do upale pluća i nakupljanja tečnosti uplućima. Bolest se karakteriše groznicom, gubitkom apetita, rinitisom i konjuktivitisom zbog čega je teško razlikovati kalici infekciju od herpes infekcije.

Infekcija sa Chlamydia felis se karakteriše konjuktivitisom i povremenim kijanjem. Groznica se javlja kada se bolest zakomplikuje sekundarnom bakterijskom infekcijom kada se javlja mukopurulentni iscedak.

Mikoplazme najviše napadaju konjuktive i gornje respiratorne puteve izazivajući jak otok konjuktiva i malo blaži rinitis u odnosu na prethodno navedene uzročnike.

Navedene bolesti su najčešće među mlađom populacijom mačaka, a veoma retke kod odraslih mačaka koje su redovno vakcinisane.

Dijagnoza se postavlja na osnovu karakteristične kliničke slike koja obuhvata iscedak iz očiju i nosa, konjuktivitis, kijanje, pojačanu salivaciju, ulcerozne promene na jeziku i otežano disanje.

Definitivna dijagnoza Herpes i Kalici virusa se postavlja dokazivanjem uzročnika u laboratoriji putem brisa. Bris se može uzeti sa konjuktiva, oralne mukoze ili iz nosa. Međutim, ovaj vid dijagnostike je težak jer lučenje virusa nije konstantno, a uz to se virus može izolovati i kod klinički zdravih životinja.

Terapija se svodi na potpornu i simptomatsku. Koriste se antibiotici širokog spektra kako bi se sprečio nastanak sekundarnih bakterijskih infekcija, inhalacija, kapi za oči....

Kao preventiva u upotrebi je trovalentna vakcina (herpes, kalici, panleukopenija) i četvorovalentna vakcina (herpes, kalici, hlamidija, panleukopenija), uz redovnu vakcinaciju neophodno je izbegavati kontakt sa obolelim mačkama.  

Renata Jelić DVM

Veterinarska ordinacija Darvin


VETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.