REPTILI

Reptili mogu biti odlični kućni ljubimci, ali neiskusni vlasnici obično budu iznenađeni obimom brige i troškova koje ove životinje iziskuju. Na žalost mnogi vlasnici uzimaju ovakve životinje bez dovoljno pripreme i predznanja koja su neophodna za njihovu brigu, a ovo na kraju vodi nezadovoljstvu vlasnika i zdravstvenim problemima reptila. Sve se ovo može lako izbeći uz malo truda i informisanja.

GUŠTERI

Najčešći izbor među gušterima je iguana, iako je ona najzahtevnija za držanje. Zbog njihove veličine, tendencije da postanu vremenom agresivne, specifičnih zahteva u držanju i ishrani, nisu idealni ljubimci za početnike.Mnogi gušteri zahtevaju posebne uslove po pitanju vlažnosti, temperature, osvetljenja i ishrane, ali postoje određene vrste koje su po tom pitanju pristupačnije za osobe koje prvi put uzimaju ovakvog ljubimca.

Leopard gekoni - Mnogi ih smatraju idealnim gušterima za početnike s obzirom da su relativno mali i laki za održavanje.Terarijumi veličine između 50 i 70 litara su dovoljno veliki za odrasle leopard gekone, a s obzirom da su noćne životinje nemaju potrebe za specijalnim osvetljenjem.Ishrana im se bazira na raznovrsnom izboru insekata. Veoma su mirni i laki za rukovanje.

Bradata agama - najveći izazov u smislu potrebne opreme za držanje. Bradata agama može dostići veličinu od 45 do 60 santimetara, pa im je potreban veći terarijum (oko 200 litara za odraslu jedinku).S obzirom da su u pitanju pustinjske životinje, neophodno im je obezbediti izvore UVA i UVB zračenja. Na stranu skupu opremu, bradata agama će vam pružiti mnogo interesantnih trenutaka, a uz to su veoma lake za pripitomljavanje.Što se tiče ishrane, neophodno im je obezbetiti raznovrsno sveže voće i povrće.

ZMIJE

Najveći problemi za većinu vlasnikasu vezani za potrebe u ishrani zmija. Vlasnici moraju biti u stanju da ih hrane sa miševima ili pacovima u njihovoj celosti, i to se predlaže da su životinje usmrćene pre samog hranjenja zmije. Prednost zmija je ta što zahtevaju hranjenje jednom nedeljno ili manje, tako da mogu biti ostavljene same i po više dana bez ljudske nege. Takođe nemaju potrebe za specijalnim osvetljenjem.

Loptasti piton -  mala zmija konstriktor je mirne naravi i laka za održavanje. Imaju reputaciju da odbijaju da jedu, pa potencijalni vlasnici moraju biti uporni u pronalaženju zdravo uzgajanih jedinki. Prilikom kupovine pitona, možete tražiti od uzgajivača da vam demonstrira hranjenje zmije, kako bi ste bili sigurni da će zmija uzeti mrtav plen. Životni vek im je dosta dug, od 20 do 30 godina, i predstavljaju najčešću vrstu zmija ljubimaca.

KORNJAČE

Kornjače su životinje koje ne zahtevaju mnogo pažnje. Ne hrane se svakog dana, a mogu se držati u kući i u stanu. Uz adekvatnu brigu i negu, kornjače mogu da dožive i 70 godina starosti i da narastu do 30 cm. Nije preporučljivo da se o kornjačama staraju deca, pošto će brzo izgubiti interesovanje za ove ljubimce.

Crvenouhe kornjače -  najbolje se osećaju u akvarijumima od 20 ili više litara, koji imaju kopneni deo pored vodenog. Pored akvarijuma, potrebno je obezbediti i filter za vodu, grejač za akvarijum, termometar i UVB lampu. Pretežno su mesojedi, samim tim im je lako obezbediti hranu tokom cele godine


VETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.