prolaps kloake ili "kada reptilu izađe nešto"


Prolaps kloake


Prolaps kloake je definitivno jedan od najčešćih intervencija kada govorimo o reptilima (uz naravno nezaobilazno rešavanje posledica nedostatka kalcijuma i vitamina D).
Kloaka je anatomski deo karakterističan za ptice i reptile koji povezuje kraj digestivnog, reproduktivnog i urinarnog trakta. Često usled različitih uzroka dođe do ispadanja nekog od "delova", što vlasnici vide kao crveni balončić ili crvenu masu koja prominira iz analnog otvora životinje. Prolaps generalno nastaje kao posledica prekomernog naprezanja izazvanog nekim drugim kompleksnijim poremećajem.
Najčešći uzroci (u zavisnosti od sistema koji je primarno zahvaćen) mogu biti: crevni paraziti, bakterijske infekcije, enteritisi, zatvor ili impakcija (zadržavanje formiranih, čvrstih i dehidriranih fekalnih masa u debelom crevu), kod otežanog izbacivanja jaja odnosno porođaja, formiranja cističnog kamenja u mokraćnim putevima, tumora ili traume. Neki od ovih poremećaja se čak dovode sekundarno u vezu sa hipokalcemijom.
Kada govorimo o utvrđivanju tačnog uzroka idealno bi bilo da se uradi pregled izmeta (koprološki pregled) na parazite, abdominalna radiografija i kompletna analiza krvi.
Terapija obuhvata čišćenje tkiva koje je prolabiralo sa fiziološkim rastvorom ili razređenim antibakterijskim preparatima i uklanjanje površinskih krasta i oštećenja.
Edem tkiva se može smanjiti hipertoničnim rastvorima, rastvorom šećera ili glicerinom. Kada se otok smanji, podmazanim štapićem uz blag pritisak organ se vrati u svoj fiziološki položaj.

Iako ovo stanje nije nešto što direktno ugrožava život Vašeg ljubimca preporuka je da se što pre javite veterinaru. Ukoliko previše dugo čekate može doći do raznih komplikacija, a i veoma je važno da se otkrije primarni uzrok zbog koga je prolaps nastao. Često se prolapsi ponavljaju i onda je neophodno uraditi hiruršku korekciju. Savetuje se nekoliko dana terapije antibioticima i antiinflamatornim lekovima. Važno je da životinja bude dobro hidrirana i da se ne hrani nekoliko dana kako bi se sprečilo da novoformirani feces dodatno iziritira tkivo kloake. Takođe je treba smestiti na čistu podlogu.


DVM Ivana Jovandin
Veterinarska ordinacija Darvin
Novi Sad


VETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.