postoperativna nega

Postoperativna nega Vašeg ljubimca

Proces oporavka nakon operacije je uglavnom jednostavan ali prvih nekoliko dana zahtevaju posebnu negu Vašeg ljubimca. Da biste bili sigurni da pružate odgovarajuću negu Vašem ljubimcu pratite sledeće savete:

  • Držite Vašeg ljubimca na toplom.

Nakon anestezije Vašem ljubimcu će biti teško da održava telesnu temperaturu normalnom pa je bitno da ga ušuškate i pobrinete se da mu temperatura ne padne ispod fizioloških vrednosti. Obične plastične flaše od 1 ili 2 litra napunjene toplom vodom mogu da pomognu, kao i termofor, električno jastuče ili uvijanje u ćebence i ležanje pored toplog radijatora. Obratite pažnju da ne pregrejete ljubimca!

  • Ograničite kretanje.

Čak i kada Vam bude izgledalo da je anestezija prošla Vaš ljubimac može imati problema sa koordinacijom pokreta i ravnotežom, što može dovesti do povreda ukoliko pokuša da skoči na ili sa kreveta ili ukoliko krene niz stepenice i slično. Iz tog razloga jedan dan nakon operacije ljubimac bi trebao da provede u transporteru ili kavezu kako se ne bi povredio, a narednih nekoliko dana mu treba ograničiti kretanje kako bi se izbegle eventualne povrede.

  • Držite ljubimca podalje od dece i drugih životinja.

Period nakon operacije je vreme kada ljupki ljubimac može postati džangrizav, po malo ljut i ujedljiv. Bol kao posledica operacije i dezorijentisanost mogu podstaći ljubimca da se ponaša neuobičajeno dan ili dva ali ovo neće dugo trajati. Za svaki slučaj treba ga držati dalje od male dece i drugih životinja i obezbediti mu potreban mir za brz oporavak.

  • Voda i hrana.

Kada donesete ljubimca kući nakon operacije nemojte mu davati ni vodu ni hranu. Kao posledica anestezije gutanje može biti poremećeno i zbog toga hrana ili voda mogu umesto u želudac da odu u pluća, što može dovesti do ugušenja životinje. Vodu ponudite tek kada ste potpuno sigurni da se ljubimac oporavio od anestezije i po nekoliko malih gutljaja. Hranu mu ponudite tek sutradan i to u nekoliko malih obroka.

  • Nega rane.

Ranu treba svakodnevno pregledati i čistiti. U tu svrhu može Vam poslužiti povidon jod ili rivanol. Obratite pažnju na izgled rane.Ukoliko primetite crvenilo, da je rana modra, otečena, da postoji bilo kakav iscedak, pozovite nas da se posavetujete. Takođe treba da obratite pažnju da li Vaš ljubimac preterano liže ranu ili čupa šavove. Ako primetite takvo ponašanje biće neophodno da mu stavimo kragnu koja će ga sprečiti u tome.

  • Kontrola i skidanje konaca.

Jako je važno da ne propuštate kontrole koje je zakazao Vaš veterinar kao i terapije. Skidanje konaca se zakazuje najčešće na 7-10 dana nakon operacije i gledajte da unapred isplanirate dolazak, jer preprano kao i prekasno skidanje konaca može dovesti do brojnih komplikacija.

 

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili nedoumicu pozovite nas. Tu smo da Vam pomognemo!


VETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.