PARVOVIRUS PASA

Parvovirus pasa ili mačija kuga je izuzetno zarazna virusna bolest pasa. Iako je u narodu poznatija kao mačija kuga, ova bolest se zapravo ne prenosi sa mačaka na pse već isključivo sa obolelih na zdrave pse.

Postoje dve forme ove bolesti. Najčešća je intestinalna, koja se karakteriše prolivom, povraćanjem, anoreksijom i mršavljenjem. Dok je manje češća kardijačna forma koja dovodi do promena na srčanom mišiću i iznenadne smrti.

Bolest se najčešće javlja kod štenaca između šest nedelja i šest meseci starosti ali se takođe može javiti i kod stariijih pasa. Incidenca i učestalost ove bolesti su se danas značajno smanjile zahvaljujući redovnoj vakcinaciji.

Virus se širi direktnim kontaktom sa obolelim psom/telesnim izlučevinama ili indirektno preko sredine/odeće/obuće i td. Virus je poprilično otporan na većinu dezinficijenasa i može ostati virulentan u zemljištu i do godinu dana. Za dezinfekciju se preporučuje rastvor varikine.

Simptomi

Bolest počinje iznenadnom i obilnom krvavom dijarejom koju prati povraćanje, visoka temperatura, gubitak apetita i mršavljenje.

Pas postaje letargičan, dehidriran i vrlo lako može da upadne u hipotermiju (smanjenje telesne temperature).

Dijagnoza

U cilju dijagnostike neophodno je uraditi krvnu sliku i analizu fecesa, a uz to su na raspolaganju i komercijalni brzi testovi koji se rade u ambulanti. Pored brzih testova, moguće je testirati krv psa i u veterinarskoj laboratoriji.

Po nekad je neophodno uraditi i RTG abdomena i dodatne analize kako bi se isključila druga oboljenja.

Terapija

S obzirom da je u pitanju virusno oboljenje, specifična terapija ne postoji. Lečenje se svodi na olakšavalje simptoma i sprečavanje nastanka sekundarnih bakterijskih infekcija.

U ovu svrhu se koriste terapija tečnostima, antibiotici i drugi lekovi koji deluju na gastrointestinalni trakt.

Prognoza

Procenat preživljavanja je viši kod pasa koji ostaju da se leče u ambulanti i starijih pasa.

Smrt nastaje usled izražene dehidratacije, šoka, sekundarnih bakterijskih infekcija, sepse i obilnih krvarenja.

Psi koji su preboleli ovu bolest, u početku imaju oslabljen imuni sistem i mogu imati problema i sa digestivnim sistemom. Zbog toga je neophodno korisiti visoko svarljivu kvalitetnu hranu i izolovati od drugih pasa kako se ne bi zarazili drugim bolestima.

PREVENTIVA = VAKCINACIJA

Jedina adekvatna preventiva je vakcina. Štenci se vakcinišu prvi put sa 6 nedelja starosti, a potom se radi revakcina u dva navrata u razmaku od 3-4 nedelje od prethodne vakcine. Podjednako je bitno da nevakcinisani štenci ne dolaze u kontakt sa nevakcinisanim psima i da se izbegavaju mesta poput poljana i parkova za istrčavanje, grumeraja i sl.


Renata Čolić, DVM
Veterinarska ordinacija DarvinVETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.