papagaji

Papagaji su jedni od najčešćih kućnih ljubimaca. Njihove atraktivne boje i sposobnost mnogih da pričaju i oponašaju zvukove čine ih veoma popularnim i većina nas je odrasla uz tigricu, nimfu ili nekog drugog papagaja. Međutim, oni koji trenutno razmišljaju o tome da nabave jednog treba da se dobro informišu o tome kakvi su ljubimci papagaji. Mi ćemo ovog puta razbiti nekoliko osnovnih zabluda koje se tiču papagaja kao kućnih ljubimaca:1.Ptice treba da jedu zrnevlje ( i samo zrnevlje)
Ovo će verovatno za mnoge od vas biti šok, ali to nije tačno. Dokazano je da ishrana samo zrnevljem, odn. različitim vrstama semenki ne samo da nije zdrava zbog velike količine masti nego je često i deficitarna u mnogim drugim važnim sastojcima kao što je recimo vitamin A ili kalcijum. Ptice zahtevaju kvalitetnu i izbalansiranu ishranu koja (u Evropi i Americi, a nadam se uskoro i kod nas) podrazumeva ishranu peletiranom industrijskom hranom uz koju se dodaje voće i povrće.

2. Ptice ne prave nered.
Većina ljudi misli da nered koji ptica napravi ostaje u kavezu, međutim vrlo brzo otkrije da većina hrane kojom hranimo pticu završi izvan kaveza i na površinama oko kaveza i da držanje papagaja kao ljubimca podrazumeva svakodnevno ( ako ne i češće) čišćenje i kaveza i prostora oko kaveza.

3. Papagaj neće ugristi onog ko ga hrani
To takođe nije tačno. Papagaji grickaju iz najrazličitijih razloga. Neki ugrizu svog vlasnika jer im u tom momentu nije do interakcije a drugi samo da vide vašu reakciju. Vi kao vlasnik treba da što pre naučite "govor tela" vašeg ljubimca kako bi ste sa što većom sigurnošću znali kada možete da ga pomazite a kada je on previše nervozan da bi vam to dozvolio.

4. Pticama ne trebaju igračke.
Trebaju. U prirodnoj sredini oni 40% svog vremena provedu u potrazi za hranom a to obično podrazumeva i mnogo žvakanja i grickanja, trošenja energije i razmišljanja . Kako u kućnim uslovima nema potrebe da idu u potragu za hranom potrebno je taj višak energije i vremena usmeriti na nešto a to je najbolje postići tako što će te vašem ljubimcu obezbediti mnogo različitih igračaka kojima može da se zanima. Dosada je veliki neprijatelj svih nas pa i ptica pa tako prevencijom toga da ptici bude dosadno verovatno će te prevenirati i mnoge probleme koji se jaljaju kao posledica.

5. Ptice su tihe
Samo bolesna ili mrtva ptica je ptica koja ćuti. Zdrava ptica brblja, cvrkuta, vrišti, mrmlja i gunđa i ispušta razne druge zvukove. Imajte to na umu ukoliko imate netolerantan komšiluk ili ukoliko ste i sami ljubitelj tišine. Više o znacima bolesti kod papagaja, saznajte OVDE.

6. Svi papagaju pričaju
Svi papagajji mogu da pričaju, pitanje je da li hoće. Neki od njih su poznate pričalice poput Žakoa a neki uz mnogo truda nauče tek po koju reč. Ipak, imajte na umu da vam niko ne može dati garanciju da će vaš papagaj ikada "propričati" jer je svaka ptica individua za sebe

7. Papagaji ne treba da se kupaju jer oni sami doteruju svoje perje
Nije tačno. U divljini papagaju uživaju kupajući sena kiši i vi bi ste trebali da im obezbedite isto u kućnim uslovima. Kupanjem se oslobađaju peruti i unapređuju opšte stanje kože i perja.

8. Nega papagaja je jeftina
Razmislite još jednom. Kavez, hrana (pre svega sveže voće i povrće), igačke, lečenje ukoliko dođe do problema, sve to košta i troškovi na mesečnom nivou često mogu da budu u nivou troškova za pse i mačke.

9. Papagaj se vezuje samo za jednu osobu.
Papagaji formiraju najrazličitije vrste odnosa. Oni mogu voleti jednog člana porodice da bi nakon tri nedelje odlučili da će da vole nekog drugog. Oni se vezuju za svoje roditelje, za svoje rođake, za svoje vlasnike, druge ptice, druge životinjske vrste a nekada i za nežive predmete.

10. Papagaj je samo ptica; uvek mogu da nabavim drugu
Uvek možete da kupite drugu ali nikada nećete moći da zamenite jednu pticu drugom jer svaka od njih ima jedinstvenu ličnost i kao takve će kod vas izazvati drugačiju emociju. Ljubav prema jednoj ptici će uvek biti drugačija od ljubavi prema nekoj drugoj.
Ali ono što je sigurno jeste da će vas ta ljubav prema ptici povazati sa prirodom na jedan potpuno drugi način i vaš život učiniti mnogo ispunjenijim.

 
DVM Ivana Jovandin
Veterinarska ordinacija Darvin


VETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.