ljiljani su otrovni za mačke

Da li ste znali da su ljiljani jako otrovni za mačke? Smatra se da su cvet, list pa čak i polen toksični za mačke. Poznati su slučajevi gde su se mačići samo igrali u kutijama u kojima su ljiljani transportovani a da je cveće već uklonjeno  i da su se javili simptomi trovanja.

Mačke su jedina vrsta kod kojih ljiljani dovod do oštećenja bubrega i mada je tačan mehanizam delovanja još nejasan, dolazi do nekroze ćelija epitela u bubrežnim tubulima što davodi do potpunog otkazivanja rada bubrega i konačno smrti.

Znaci koji se prvi vide su balavljenje (hipersalivacija) i povraćanje koje traje oko 6 do 12 sati a potom nastupa letargija i depresija. Funcija bubrega biva narušena već 24 do 72 sata nakon izlaganja toksinu  a smrt nastupa 3 do 7 dana nakon izlaganja toksinu.

Brza reakcija i terapija su ključni da bi se sprečile letalne posledice a prognoza je dosta dobra ako se reaguje pre poremećaja bubrežne funkcije. U slučajevima kada je terapija stigla tek 18 i više sati nakon trovanja ili je već došlo do poremećaja u proizvodnji urina prognoza je dosta loša.

Da bi sprečili mačku da liže polen sa svog krzna treba je što pre okupati i čak ošišati ako spada u dugodlake vrste ili je kontaminacija jako velika.

Ako ste primetili da je vaša maca bila u kontaktu sa ovim cvećem najbolje je da je što pre odvedete do svog veterinara koji će pokušati da izazove povraćanje ako to ima smisla i potom pristupiti agresivnoj terapiji dok prati funkciju bubrega.

Druge životinje kao što su psi i kunići namaju problema sa bubrezima čak i kad pojedu veću količinu ovih biljaka, mada je moguće da dođe do pojave proliva i povraćanja


VETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.