KUNIĆI


KUNIĆI

Kunići spadaju u zahvalne kućne ljubimce, koji su puni karaktera. Pre nego što pohitate do prvog pet šopa i nabavite kunića, ima nekoliko stvari koje bi trebali da znate.

Kunići su veoma društvene životinje, tako da je mesto koje ćete odabrati da smestite njihov kavez veoma bitno. Neophodno im je obezbediti mesto koje će biti dovoljno mirno za njih, ali neće biti u potpunosti izolovano od ostatka ukućana. Kunićima je neophodna društvena interakcija, dovoljno fizičkih i interaktivnih aktivnosti. Kunići kojima je dosadno su kunići koji vole da grickaju stvari, tako da je potrebno obezbediti im neku vrstu zabave i zanimacije pored svakodnevne interakcije s vama. Uz to je bitno da zaštitite kablove i ostale stvari koje mogu povrediti vašeg ljubimca.

Zabluda je da su kunići prljave životinje. Jedan od razloga zašto su oni dobri kućni ljubimci je taj što se većina kunića može lako naučiti da koriste svoj toalet, kao mačke. U te svrhe možete koristiti komercijalne toalete za kuniće, ili plastične posude. Preporuka je da se koriste peleti kao podloga u posudi, za razliku od novina ili piljevine, zato što bolje upijaju i zadržavaju neprijatne mirise.


Ishrana im je jednostavna i bazira se na velikim količinama trave ili sena, uz mali dodatak zrnastih hraniva i svežeg voća i povrća. Trava ili seno, treba da sačinjavaju oko 80 do 90 % ukupne dnevne ishrane kunića, kako bi im se osiguralo pravilno funkcionisanje digestivnog trakta i zdravlje zuba. Treba napomenuti da kuniće nikako ne treba hraniti hranivima koje nadimaju (kupus, krastavac, pasulj...), ili lišćem kućnih biljki koje je za kuniće potencijalno otrovno. Od svežeg bilja, kuniću možete ponuditi, zelena salata, bosiljak, maslačak, list brokolija, mirođiju, celer... Od voća, vašem kuniću možete ponuditi jagode, maline, ananas, jabuke bez koštica, bananu u malim količinama jer je jako kalorična... Bitno je svaku novu svežu hranu postepeno uvoditi u ishranu vašeg ljubimca. Opširnije o ishrani, pročitajte ovde.

Kunići žive u proseku od 7 do 10 godina i samim tim predstavljaju dugoročnu obavezu. Pre nego što se odlučite da nabavite kunića, posavetujte se sa svojim veterinarom i drugim vlasnicima kunića. U svakom slučaju, odabir kunića za ljubimca će vam obogatiti život i učiniti ga interesantnijim.


VETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.