KAKO SA LJUBIMCEM U INOSTRANSTVO


Bliži se sezona odmora i ove godine ste odlučili da vašeg ljubimca povedete sa sobom.

Međutim, susreli ste se sa pitanjima kao što su:


Da li je pas/mačka vakcinisan protiv besnila i obeležen mikročipom?

Da li je rađen titar test?

Da li ste znali da treba da čekate tri meseca od titar testa da bi ste dobili potvrdu od veterinarske inspekcije?


Da bi ste sa životinjom napustili zemlju, neophodno je da je životinja mikročipovana, vakcinisana protiv besnila i da ima pasoš. Po zakonu, vlasnik je dužan da psa/mačku mikročipuje već sa 6 nedelja starosti, tj. pri napuštanju legla, a vakciniše protiv besnila najranije sa 3 meseca starosti. Prilikom mikročipovanja, vlasnik dobija pasoš u koji se upisuju podaci o vlasniku i životinji.

Za zemlje evropske unije pored prethodno navedenog, potrebno je da se uradi titar test i u veterinarskoj inspekciji dobije potvrda koja se upisuje u pasoš.

Titar test predstavlja nivo antitela koja se formiraju nakon vakcinacije protiv virusa besnila. Test se radi tako što se od životinje uzme uzorak krvi koji se potom šalje u Pasterov zavod u Novom Sadu koji sprovodi ispitivanje. Rezultati budu gotovi za 10-14 dana.

Tri meseca od dobijanja rezultata titar testa, odlazite u veterinarsku inspekciju kojoj prilažete pasoš i titar test, a oni vam overavaju odgovarajuću stranicu u pasošu.

Titar test se radi jednom i važi doživotno pod uslovom je pas/mačka vakcinisan protiv besnila u roku (pre isteka vakcine).Poslednja stvar koju treba da uradite jeste da od vašeg veterinara zatražite potvrdu o zdravstvenom stanju koja se izdaje 24-48h pred sam put.

Titar test zahtevaju sve zemlje osim Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, međutim, naš savet je da kontaktirate zemlju u koju putujete jer pojedine zemlje mogu imati još neke dodatne zahteve.

Takođe, savetujemo da kontaktirate avio kompaniju/prevoznika kako bi ste se informisali o uslovima transporta vašeg ljubimca.


*Adresa veterinarske inspekcije u Novom Sadu je Bulevar Mihajla Pupina 10, kontakt telefon 021/451-689VETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.