ishrana

Čime da hranim svog ljubimca ?                              

Režim i količina hrane zavise od vrste, starosti, aktivnosti i eventualnih zdravstvenih problema vašeg ljubimca. Postavlja se često dilema između gotove (kupovne hrane) i sveže hrane koju možemo da pripremimo za svog ljubimca. Postoji čitav niz razloga za jednu ili drugu opciju ali ukratko možemo reći da gotova hrana predstvalja celokupan i zaokružen obrok dok kod kuvanja moramo mnogo više da se potrudimo i naučimo da bismo dali sve što je potrebno. Naravno, sveža hrana je zdravija ali nam je mnogo lakše da dajemo kupovnu.

Koliko često da hranim svog ljubimca ?

Psi se hrane u obrocima. Mladi psi dobijaju nekoliko obroka dnevno dok se stariji psi  hrane jednom do dva puta dnevno. Hrana za mlade pse je mnogo bogatija u hranjivim materijama (proteini, vitamini, minerali) jer su i njihove potrebe veće zbog intenzivnog rasta i razvoja. Slična situacija je i sa veoma aktivnim psima kao što su lovni psi koji  imaju izuzetno visoke potrebe u energiji. Mačke su specifične po tome što treba da imaju hranu raspoloživu stalno a ono što se nama veterinarima pokazalo korisno jeste da macu dok je mlada naučite da jede što više različitih vrsta hrane. U konsultaciji sa veterinarom nekada je potrebno dodati ishrani i određene suplemente. I psi i mačke treba da uvek imaju dostupnu čistu vodu.

Šta treba da radimo ukoliko izbegavaju hranu ?              

Ukoliko se desi da Vaš ljubimac preskoči obrok sklonite posudu sa hranom i ponudite mu ponovo kad je vreme za sledeći obrok. Ukoliko i tada odbije hranu a uz to primetite i neke druge simptome obavezno pozovite i konsultujte se sa vašim veterinarom jer gubitak apetita može biti znak nekog ozbiljnjijeg oboljenja.

Šta ne sme da jede?      

Ne sme da jede sve ono što vi jedete, da im dajete čokoladu, mnogo začinjenu hranu i hranu koja nadima (svež hleb, testo sa kvascem, grašak, pasulj, kupus…) Izbegavajte mleko i mlečne proizvode kao i živo meso (naročito svinjsko!) i jaja. Hrana koja nije termički tretirana može biti izvor ozbiljnih bakterijskih oboljenja a od živog svinjskog mesa Vaš ljubimac može oboleti od takozvanog lažnog besnila koje je smrtonosno. Kosti nisu hrana za psa. Nakon termičke obrade izgube se sve hranljive vrednosti a često prevelika konzumacija kostiju dovodi do ozbiljnih zatvora koji moraju ponekad i operativno da se rešavaju.


VETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.