ishrana kunića

Kunić treba da jede prevashodno seno i ono treba da čini oko 80% njegove ishrane. Kunić mora da ima seno ceo dan da pomalo gricka. Postoji čitav niz razloga za ovo: najvažniji je pravilno trošenje prednjih i zadnjih zuba koji stalno rastu i moraju da se troše, a jednako važna je niska kalorijska vrednost koja ne dopušta Vašem kuniću da se ugoji previše i količina vlakana koja je opet veoma važna za pravilno pokretanje creva i formiranje kuglica izmeta.

Kad kupujete seno vodite računa da ima dosta lisnatih delova i da lepo miriše. Važno je da je seno suvo i da se nije ubuđalo. Obično je mnogo jeftinije da kupite seno od seljaka koji ga proizvode, nego zapakovano u radnjama za kućne ljubimce.

Uobičajene zablude vlasnika kunića:
- Kunići ne smeju da jedu ništa sveže pre 3 meseca/6 meseci/nikad - Naravno da smeju.
Važno je da se nova sveža hraniva uvode u obroke pomalo i tokom dužeg perioda, kako bi se bakterijska kultura u crevima prilagodila novom režimu ishrane. Treba voditi računa da kunić ne jede previše maslačka, jer je bogat kalcijumom; kuniću ne treba davati kupus, a šargarepa i salata ne treba da budu dominantno hranivo. Ako imate prilike da kuniću dajete livadsku travu koja je oprana, onda je to idealno.
- Granule za kuniće su idealan obrok i on treba da ih jede kad hoće - Pogrešno.
Kao što smo već naveli, seno mora da bude ponuđeno ceo dan i da čini osnovu obroka. Granule su dodatak koji možete koristiti kao poslasticu.
- Moj deda hrani kuniće zrnevljem i ništa im ne fali - to je tačno, ali to su kunići koji žive 6 do 8 meseci pre nego što završe u paprikašu, a Vaš ljubimac treba da poživi mnogo duže.
- Najbolje nagradice se kupuju u radnji - ne potpuno tačno.
Vaš kunić će izuzetno ceniti ako podelite sa njime neku voćkicu (jagode, maline, banane, ananas, jabuke bez semenki...)


VETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.