ishrana kod povraćanja

Postoji više razloga zbog kojih Vaš pas može povraćati. Psi lako povraćaju i ukoliko su to sporadični slučajevi,posle kojih se pas normalno ponaša, ne treba brinuti. Ako je povraćanje uporno, često se ponavlja ili Vaš pas pokazuje očigledne promene u ponašanju posavetujte se sa svojim veterinarom što pre. Ono što vi, kao Vlasnici, kod kuće možete uraditi je sledeće :

 1. Sklonite svu dostupnu hranu i vodu sledećih 12h – Ukoliko je pas povraćao,sluzokoža njegovog želudca je iritirana i dodatna hrana i voda bi dovele do pogoršanja situacije. Želudcu je potreban odmor,a to vreme za koje neće ništa konzumirati može Vam biti indikator da li je hrana ili voda dovela do povraćanja. Iako Vam deluje da je pas gladan, oduprite se porivu da ga odmah nahranite. Time mu nećete pomoći, naprotiv. Ukoliko je Vaš pas štene ili ima dijabetes, nije poželjni da gladuje duže od 12h. U tom slučaju se obratite svom veterinaru što pre.

 2. Ukoliko se povraćanje nije ponavljalo naredna 2h, ponudite Vašem psu vodu- Pod ovim ne mislimo na punu činiju vode, već svega par gutljaja na svakih 2h. Ukoliko nema ponovnog povraćanja,nastavite ovako sa povećanjem količine tečnosti. Ako se ipak desi da Vaš ljubimac povrati i nakon svega par gutljaja vode, prestanite sa davanjem vode. Psi više izgube povraćanjem,nego što će uneti pijenjem vode. Par kašičica mlakog čaja od nane ili kamilice, bez šećera, na svaka dva sata ne bi trebalo da odmogne.

3. Hranu možete ponuditi nakon 6-8h- Ukoloko nije bilo povraćanja nakon unosa tečnosti,možete ponuditi Vašem psu hranu. Pod ovim se ne podrazumeva puna činija granula. Hrana koju trebate da ponudite Vašem ljubimcu treba da je lako svarljiva,bogata proteinima i siromašna mastima. Kuvano pileće belo meso je idealno kod ovog stanja. Piletinu naseckajte na kokcice i skuvajte,bez dodavanja začina. Na svaka dva sata možete ponuditi psu male zalogaje (1-2 kašike,u zavisnosti od veličine Vašeg ljubimca.). Idealno bi bilo izblendati meso,da bi što pre prošlo kroz iritirani želudac i dospelo u creva. Ukoliko nema povraćanja,nastavite sa hranjenjem.

 4. Pas više ne povraća – Možete postepeno povećavati količinu vode i hrane. Nakon 24h, postepeno vraćajte psa na njegov redovni režim ishrane. Mešajući kuvanu piletinu i u svakom sledećem obroku povećavajući količinu hrane koju je jeo ranije.


Prevencija

Prevencija kod povraćanja se ogleda u postepenim prelazima na novu vrstu hrane, izbegavanje ishrane kostima,sprečavanje psa da jede stvari koje nađe na ulici i kontrola kvaliteta igračaka koje su dostupne Vašem ljubimcu. Često premale ili one lošeg kvaliteta završe u želudcu Vašeg ljubimca.


VETERINARSKA ORDINACIJA "DARVIN"

Adresa

Bate Brkića 32
21000 Novi Sad

Kontakt telefoni

021/403 422
069/120 99 75

Email adresa

@Copiright veterinarska ordinacija "Darvin".Bate Brkića 32, 21000 Novi Sad. All right reserved.