Recent News

png

MENADŽMENT DIJABETESA KOD PASA

Vašem psu je dijagnostikovan dijabetes. I šta sad?* 

Najbitnija stvar u pravilnom menadžmentu ove bolesti jeste da vi kao vlasnik budete svesni da se dijabetes ne može izlečiti i da je vašem psu od sada potrebna posebna nega i terapija do kraja njegovog života. 

S obzirom da oboleli organizam nema dovoljno insulina, mi taj insulin moramo na neki način da nadomestimo. Jedini način da se to uradi jesu injekcije insulina. U početku se kreće sa donjom dozom koja se u većini slučajeva postepeno povećava dok se ne dostigne optimalna doza koja je dovoljna za održavanje normalne vrednosti glukoze u krvi. Ovo se dešava iz razloga što je organizmu potrebno određeno vreme da se prilagodi na drastičnu promenu u metabolizmu. 

Međutim, sama terapija insulinom nije dovoljna. Kako bi smo podigli kvalitet života i produžili životni vek psima sa dijabetesom, neophodno je da se uvede poseban režim ishrane, fizička aktivnost i redovna kontrola šećera u krvi. 

Kao i kod ljudi, i kod pasa je potrebno da se prati nivo glukoze iz dana u dan kako bi smo imali uvid u uspešnost kontrole šećera. U ovu svrhu se koriste kućni merači šećera za ljude. Na početku terapije, merenja je potrebno raditi 2-3 puta dnevno, a kada se doza insulina ustali, merenja se proređuju. 

Pored redovnih injekcija insulina i merenja šećera u krvi, ishrana takođe igra bitnu ulogu u kontroli dijabetesa. Postoje komercijalno formulisane dijete u ove svrhe ili možete sami pripremati obroke vašem psu. Prednost sa komercijalnom hranom je ta što je napravljena tako da u potpunosti ispunjava potrebe pasa sa dijabetesom, dok sa kuvanom hranom morate tačno znati šta smete dati vašem psu i u kojoj količini. U principu, ishrana bi trebala da se sastoji od kvalitetnih proteina, niskog sadržaja masti i prostih šećera i visokim sadržajem vlakana. 

Fizička aktivnost. Da ili ne? 

Fizička aktivnost kod pasa sa dijabetesom mora biti kontrolisana. Iako može da poboljša zdravlje, ona takođe može uticati na nivo šećera u krvi. Ukoliko je pas aktivniji, biće mu potrebno više energije, što znači da će više koristiti glukozu pa će se samom tim nivo iste u krvi smanjiti. 

Za pse koji imaju normalnu telesnu masu, umerena aktivnost je dovoljna. Dok kod gojaznih pasa fizička vežba može ubrzati smanjenje neželjenih kilograma.  

Bitna stvar u uspešnoj kontroli ove bolesti jeste rutina i konzistentnost! 

Što znači – svaki dan u isto vreme su obroci, vežba i injekcije insulina, obroci su u istoj količini, ista doza isulina (osim ako vaš veterinar ne nađe za shodno da je promeni) i isti intenzitet i trajanje aktivnosti. 

Iako je u pitanju hronična bolest, ne postoji razlog da vaš ljubimac nema kvalitetan, dug i srećan život. Uz trud i ljubav vlasnika i redovne kontrole veterinara, vaš ljubimac može srećno dočekati duboku starost. 

 

*Ovaj tekst je isključivo informativnog karaktera i ne može zameniti dijagnostiku i propisanu terapiju od strane stručnog lica. 

Renata Čolić, DVM
Veterinarska ordinacija Darvin 

Нема производа у корпи.