UA-63713515-1

Ishrana kunića

Kunić treba da jede prevashodno seno i ono treba da čini oko 80% njegove ishrane. Kunić mora da ima seno ceo dan da pomalo gricka. Postoji čitav niz razloga za ovo: najvažniji je pravilno trošenje prednjih i zadnjih zuba koji stalno rastu i moraju da se troše, a jednako važna je niska kalorijska vrednost koja ne dopušta Vašem kuniću da se ugoji previše i količina vlakana koja je opet veoma važna za pravilno pokretanje creva i formiranje kuglica izmeta.

Kad kupujete seno vodite računa da ima dosta lisnatih delova i da lepo miriše. Važno je da je seno suvo i da se nije ubuđalo. Obično je mnogo jeftinije da kupite seno od seljaka koji ga proizvode, nego zapakovano u radnjama za kućne ljubimce.

Uobičajene zablude vlasnika kunića:
- Kunići ne smeju da jedu ništa sveže pre 3 meseca/6 meseci/nikad - Naravno da smeju.
Važno je da se nova sveža hraniva uvode u obroke pomalo i tokom dužeg perioda, kako bi se bakterijska kultura u crevima prilagodila novom režimu ishrane. Treba voditi računa da kunić ne jede previše maslačka, jer je bogat kalcijumom; kuniću ne treba davati kupus, a šargarepa i salata ne treba da budu dominantno hranivo. Ako imate prilike da kuniću dajete livadsku travu koja je oprana, onda je to idealno.
- Granule za kuniće su idealan obrok i on treba da ih jede kad hoće - Pogrešno.
Kao što smo već naveli, seno mora da bude ponuđeno ceo dan i da čini osnovu obroka. Granule su dodatak koji možete koristiti kao poslasticu.
- Moj deda hrani kuniće zrnevljem i ništa im ne fali - to je tačno, ali to su kunići koji žive 6 do 8 meseci pre nego što završe u paprikašu, a Vaš ljubimac treba da poživi mnogo duže.
- Najbolje nagradice se kupuju u radnji - ne potpuno tačno.
Vaš kunić će izuzetno ceniti ako podelite sa njime neku voćkicu (jagode, maline, banane, ananas, jabuke bez semenki...)